Wet Suriname Business Forum – Memorie van toelichting

WET van 18 oktober 2006, houdende instelling van het Suriname Business Forum

Algemeen

1. Inleiding

De ontwikkeling van het bedrijfsleven in Suriname is van groot belang voor de economische groei en bloei van onze gemeenschap, waarbij het scheppen van werkgelegenheid speciale aandacht dient te krijgen. Naast grote bedrijven die in Suriname actief zijn in de mijnbouwsector zijn het vooral middelgrote en kleine bedrijven – de Domestic Private Sector zoals deze internationaal wordt aangeduid – of voor ons vertaald de Lokale Private Sector (LPS), die voor de groei in de werkgelegenheid van betekenis zullen zijn. De overheid wil gaarne stimulansen bieden om deze Lokale Private Sector tot bloei te brengen en daardoor op duurzame wijze tot economische groei en ontwikkeling te geraken. Een strategie voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven in het algemeen en voor de Lokale Private Sector in het bijzonder is hiervoor wel gewenst.

2. Globalisering

De Surinaamse economie zal in de komende jaren erg beïnvloed worden door de verschillende internationale verdragen waar Suriname als partij deel van uit maakt; onder meer kunnen worden genoemd de Caricom Single Market and Economy (CSME), de uitbreiding van de Europese Unie (EU), de veranderende relatie tussen de EU en de landen van Afrika, het Caraïbisch Gebied en de Pacific (ACP), Mercosur, de vrijhandelszone van de Americas (FTAA) en de wijzigingen in de Wereld Handels Organisatie (WTO). Deze overeenkomsten – gericht op vergrootte markttoegang – vormen voor kleine kwetsbare economieën een grote uitdaging. Afhankelijk van de wijze waarop regeringen en het bedrijfsleven hiermee omgaan en hierop inspelen kunnen deze bedreigingen worden omgezet in kansen.

3. Lokale Private Sector

Internationaal wordt steeds meer erkend dat de Lokale Private Sector (LPS) een bijzondere bijdrage kan leveren aan de groei en ontwikkeling van de economie van het land. Zonder de creatie van voldoende productieve en volwaardige werkgelegenheid in een land, is het niet mogelijk tot effectieve armoedebestrijding en bevordering van duurzame economische groei te komen. Voor het scheppen van productieve en volwaardige werkgelegenheid zijn particuliere investeringen onontbeerlijk. Deze leiden immers tot uitbreiding of verbetering van de bestaande productie-capaciteit die de basis vormt voor duurzame economische groei en gepaard gaat met een meer productieve en volwaardige werkgelegenheid. Het is daarom vooral de LPS die essentieel is in een beleidsstrategie, gericht op de verbetering van de sociaal-economische situatie van ons land. In de negentiger jaren groeide bij het Surinaamse bedrijfsleven het besef dat herstel, groei en ontwikkeling van de LPS alleen tot stand kan komen door onderlinge samenwerking. In die opvatting werd zij ondersteund door de EU. Een efficiënt en effectief functionerende publieke sector is verder onontbeerlijk om in dit proces een katalyserende en faciliterende rol te vervullen.

Platform en rechtsvorm

Het Suriname Business Forum zal functioneren als een permanent platform voor dialoog tussen de private sector en de publieke sector in een Publiek-Private-Partnerschap met name bij het formuleren, implementeren, uitvoeren en monitoren van de Nationale Strategie voor de Ontwikkeling van de private sector van Suriname. Teneinde op een structurele manier te kunnen functioneren is een adequate rechtsvorm vereist. Omdat het Suriname Business Forum zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke taken moet kunnen vervullen is de rechtsvorm rechtspersoon sui generis naar het oordeel van de deelnemende instanties de meest geschikte. De wet houdende instelling van het Suriname Business Forum regelt het functioneren en de verantwoordelijkheden, waarbij erop is toegezien dat zoveel mogelijk in consensus wordt besloten. Er wordt uitgegaan van volledige deelname van de stakeholders aan beraadslagingen, waardoor de vertegenwoordiging van deze stakeholders in het bestuur door de bestuursleden, maar ook door hun plaatsvervangers kan geschieden. Ook bij een eventuele uitbreiding van het Suriname Business Forum zal dit beginsel worden gehanteerd. De deelnemende instanties hebben te allen tijde de verantwoordelijkheid en verplichting te voorzien in bestuursleden en hun plaatsvervangers. Dit is een conditio sine qua non voor het voortbestaan van het Suriname Business Forum. Het toezicht op het bestuur, voor wat betreft de uitvoering van wettelijk opgedragen taken en het financieel beheer, wordt uitgeoefend door een Raad van Toezicht.

Deelnemers platform

Aan dit platform van overleg zullen deelnemen de Ministers van Handel en Industrie, van Financiën en van Justitie en Politie, terwijl voorts de Kamer van Koophandel en Fabrieken, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten de component van het bedrijfsleven vertegenwoordigen. Naast voornoemde instanties bestaat het Bestuur van het SBF voorts uit een representatieve vertegenwoordiger van de Niet Gouvernementele Organisaties (NGO’s), RAVAKSUR en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Bij de NGO’s gaat het om NGO’s werkzaam op het gebied van micro-ondernemingen. Bij RAVAKSUR zijn concurrentievermogen, productiviteits- en productieverhoging, jobtraining, herstructurering en vaardigheidsontwikkeling van belang. De Universiteit levert de inbreng van de wetenschappelijke wereld voor wat technologische vooruitgang betreft. Uit praktische overwegingen is dit aantal deelnemers limitatief gesteld, met dien verstande dat het Ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking in sterke mate bij het overleg en de werkzaamheden is betrokken, terwijl andere instanties zowel uit de publieke als uit de private sector eveneens bij dit partnerschap betrokken zullen worden. Het functioneren van het SBF als platform brengt met zich mee dat ter verwezenlijking van de doelstelling de vertegenwoordigende instanties frequent dienen te communiceren met de andere organisaties die niet rechtstreeks in het SBF-bestuur vertegenwoordigd zijn.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 3 lid 1

In zijn functioneren als nationale dialoogplatform, heeft het SBF niet slechts de taak om knelpunten die de groei en ontwikkeling van de private sector in de weg staan te identificeren, maar meer nog zal het SBF oplossingsmodellen voor deze knelpunten aandragen, alsmede economische trends en ontwikkelingen signaleren die zich in de wereld voltrekken en die hun weerslag kunnen hebben op de nationale productie- en industriesector. Het is van belang dat het SBF in staat zal zijn te anticiperen op bovengenoemde ontwikkelingen.

Artikel 3 lid 2 d

Het Surinaams Business Center zal worden ingesteld als werkarm van het SBF, die de vertaalslag van de hier bovengenoemde regionale en internationale economische ontwikkelingen naar het nationaal ondernemerschap zal moeten maken. Hiertoe zal het SBC worden belast met de uitvoering van de door het SBF geformuleerde nationale strategie voor de ontwikkeling van de private sector.

Artikel 5 lid 1

Voor het systeem van plaatsvervangende leden is gekozen, teneinde continuïteit van bestuur te garanderen, terwijl de vertegenwoordigende organisaties/instanties steeds optimaal geïnformeerd worden over de ontwikkelingen binnen en de besluiten van het SBF. De vertegenwoordigers in het SBF onderhouden de relatie met de praktijk via hun organisaties, namens welke zij in het SBF participeren. Zo zal bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van de ASFA zorgdragen voor de communicatie met bestuur en leden van de ASFA, terwijl het SBC de communicatie naar het nationaal ondernemerschap onderhoudt. De aanwijzing van plaatsvervangende leden van de Publieke Sector zal zodanig geschieden dat als plaatsvervangers worden voorgedragen vertegenwoordigers die beleidsgebieden vertegenwoordigen welke door de Regering als strategisch voor de economische ontwikkeling worden aangemerkt, waarmee bedoeld wordt dat als de agrarische sector, de toerisme sector, de mijnbouw sector of andere sectoren in een bepaald tijdsgewricht als strategisch worden ervaren, de Overheid ervoor zal zorgdragen dat de plaatsvervanging dienovereenkomstig plaatsvindt. Gesteld is dat de vertegenwoordigers ingezetenen dienen te zijn van de Republiek Suriname en de Surinaamse nationaliteit dienen te bezitten of staatsburgers zijn van de Caraïbische Gemeenschap. Gelet op de doelstellingen van het SBF en het SBC is er vanuit gegaan dat in een globaliserende wereld met alle gevolgen van onder andere handelsliberalisatie, het principe van “national treatment” en economische blokvorming, alsook de committeringen die Suriname binnen de Caricom Single Market and Economy is aangegaan, het wellicht noodzakelijk zal zijn om kader en kennis van buiten aan te trekken.

Artikel 6

Ten aanzien van bestuursbesluiten kan worden gesteld dat uit het karakter van het SBF, zijnde een platform voor dialoog, voortvloeit dat bestuursbesluiten in eerste instantie en zoveel als mogelijk in consensus worden genomen. Evenwel kunnen zich gevallen voordoen die het bestuur noodzaken de stemmingsprocedure op gang te zetten. Het bepaalde in dit artikel ten aanzien van bestuursbesluiten heeft derhalve betrekking op die gevallen, op welke naar het oordeel van het bestuur een stemming van toepassing dient te zijn. Als voorwaarde voor de besluitvorming door middel van consensus is gesteld dat alle leden op de desbetreffende vergadering aanwezig dan wel vertegenwoordigd dienen te zijn. Deze bepaling heeft betrekking op die gevallen welke een spoedeisend karakter dragen en waarbij het bestuur in de onmogelijkheid verkeert om een spoedvergadering bijeen te roepen.

Paramaribo, 18 oktober 2006,

R.R. VENETIAAN

Bron: https://docplayer.nl/64927694-Staatsblad-van-de-republiek-suriname.html