CARICOM Start Pilot voor Gezamenlijk Betalingssysteem
Nieuw betalingssysteem zal handel tussen CARICOM-landen in lokale valuta’s faciliteren zonder derde munteenheid
Binnenkort start CARICOM een pilot voor een revolutionair betalingssysteem waarmee de lidstaten onderling handel kunnen drijven in elkaars valuta’s, zonder afhankelijk te zijn van een derde munteenheid. Dit nieuws werd bekendgemaakt door Kevin Greenidge, gouverneur van de Centrale Bank van Barbados en voorzitter van de CARICOM-groep van centrale bankiers.
Greenidge vergeleek het nieuwe systeem met het Pan-Afrikaanse Betalings- en Vereffeningssysteem (PAPSS), dat in januari 2022 door de Afrikaanse Export-Import Bank (Afreximbank) werd gelanceerd. PAPSS vermindert de afhankelijkheid van harde valuta’s zoals de Amerikaanse dollar bij transacties tussen Afrikaanse landen. Een succesvolle implementatie van een vergelijkbaar systeem in het Caribisch gebied zou betekenen dat goederen en diensten direct betaald kunnen worden in de valuta van de betrokken CARICOM-landen, wat momenteel vaak via de Amerikaanse dollar gebeurt. Voorstanders verwachten dat dit nieuwe systeem transactiekosten verlaagt, de noodzaak van grote vreemde valutareserves vermindert, de intraregionale handel stimuleert en leidt tot lagere consumentenprijzen.
In oktober 2023 stemden elf centrale bankiers van CARICOM unaniem in om PAPSS te adopteren als voorkeursysteem voor het afwikkelen van intraregionale handelstransacties. Tijdens een bijeenkomst in mei werd besloten om door te gaan met de pilot. Een technisch team werkt momenteel aan de details en snelste implementatiemogelijkheden.
PAPSS stelt betalingen binnen Afrika mogelijk zonder tussenkomst van banken buiten het continent. Greenidge schetste een vergelijkbare werking binnen CARICOM, waarbij bedrijven in verschillende lidstaten handel kunnen drijven zonder afhankelijk te zijn van vreemde valutareserves. “Een bedrijf in Barbados dat aan een Caribisch bedrijf verkoopt, hoeft geen vreemde valutareserves aan te schaffen. Waarom niet gewoon Barbadiaanse dollars gebruiken in Saint Lucia en Oost-Caribische dollars in Barbados?” zei Greenidge.
In de beginfase kan de handel binnen CARICOM mogelijk uitsluitend met de betrokken nationale valuta’s worden afgewikkeld. Eventuele restsaldi zouden echter nog wel in een belangrijke reservemunt, zoals de Amerikaanse dollar, kunnen moeten worden vereffend. Na regionale implementatie ziet Greenidge mogelijkheden voor verbinding met het Afrikaanse systeem.
De onthullingen van Greenidge volgden op een paneldiscussie over economische transformatie tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Afreximbank en de derde editie van het AfriCaribbean Trade and Investment Forum (ACTIF2024) in Nassau, Bahama’s. John Rolle, gouverneur van de centrale bank van de Bahama’s, benadrukte tijdens de opening de potentiële voordelen van het repliceren van PAPSS op pan-Caribisch niveau. Een succesvol project in het Caribisch gebied kan helpen bij het realiseren van doelstellingen voor een geïntegreerd, sneller en goedkoper internationaal betalingssysteem voor de gemiddelde consument.
Greenidge benadrukte ook het belang van samenwerking tussen het Caribisch gebied en Afrika, dat hij de 55e Afrikaanse staat noemde. Hij riep beide regio’s op om gezamenlijk te pleiten voor hervorming van de wereldwijde financiële architectuur en bekritiseerde kredietbeoordelaars voor hun vooringenomenheid ten opzichte van kleine economieën. Greenidge verwees naar het Bridgetown Initiative, dat pleit voor hervorming van multilaterale ontwikkelingsbanken en internationale financiële instellingen om klimaatkwetsbare landen beter te ondersteunen.
Date: 26 juni 2024
Categories: Internationale Nieuws, Productiesector
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.