De kracht van kunst in het helingsproces van slavernij-erfenis

De kracht van kunst in het helingsproces van slavernij-erfenis

Het Stedelijk Museum Vianen in Nederland heeft grootse plannen voor een tentoonstelling over Suriname, en daar hoort een persoonlijk bezoek aan dit prachtige land bij, vindt artistiek leider Werner van den Belt. Hij was onlangs in Suriname om zich voor te bereiden op een bijzondere expositie over slavernij, die niet alleen in het museum, maar ook in de stad te bewonderen zal zijn, voordat deze naar Suriname wordt overgebracht: de bakermat van dit belangrijke project.

“Deze gevoelens moet je begrijpen om ze te kunnen delen met mensen in Nederland en om de mensen in Suriname het gevoel te geven dat ze erbij horen,” legt Van den Belt uit, verwijzend naar de diepgaande emoties die in Suriname leven en die hij wil overbrengen naar het Nederlandse publiek. Door gesprekken te voeren en verhalen te verzamelen, hoopt hij de gevoelens van de Surinaamse gemeenschap te delen en hen te laten zien dat hun stem wordt gehoord. “Ik heb simpelweg niet de kennis en ervaring om dit alleen vanuit Nederland te doen,” voegt hij eerlijk toe.

De tentoonstelling, gericht op het thema heling, onderzoekt de kracht van kunst in het proces van genezing, met speciale aandacht voor de erfenis van het slavernijverleden. Kunstenaars zoals Marcel Pinas en Isan Corinde dragen bij met hun unieke artistieke expressie, die verschillende perspectieven biedt op dit complexe onderwerp. Terwijl hun installaties het museum zullen vullen, zullen buiten in de stad andere kunstvormen, waaronder beelden en installaties, worden tentoongesteld.ย 

De tentoonstelling in Vianen zal niet alleen Surinaamse kunst belichten, maar vooral kunst die verzet en weerbaarheid uitdrukt, met een sterke focus op de marroncultuur. Het museum werkt samen met het Nationaal Slavernijmuseum in oprichting om te onderzoeken wat werkt en waar behoefte aan is. Ook worden er publieksprogramma’s georganiseerd om meer inzicht te geven in de problematiek rondom slavernij.

Het project is ontstaan vanuit een groeiend bewustzijn van Nederland’s rol in de slavenhandel, en Vianen, met zijn directe link naar dit verleden, speelt hierin een belangrijke rol. “De tijd van spelen is voorbij, het is nu tijd om te handelen,” benadrukt Van den Belt. Hij pleit voor een grotere maatschappelijke rol van musea en meer inclusiviteit, waarbij Nederlandse musea een voorbeeld mogen nemen aan hun internationale collega’s.

De tentoonstelling zal vijf maanden in Nederland te zien zijn voordat deze naar Suriname wordt gebracht, waar ze in januari 2025 in Moengo zal worden geopend. Van den Belt is onder de indruk van de diversiteit die hij heeft ervaren en pleit voor een dieper begrip van etnische identiteit en meer inclusiviteit. Met verhalen en ervaringen in zijn bagage keert hij terug naar Nederland, vastbesloten om een genuanceerd beeld te presenteren van hun gedeelde visie.

Date: 30 april 2024

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.