Juridische bescherming van de mentale gezondheid van werknemers in de private sector bij werkdruk

Analyse van de juridische waarborgen voor de mentale gezondheid van werknemers in Suriname bij werkdruk in de private sector.

Juridische bescherming van de mentale gezondheid van werknemers in de private sector bij werkdruk

Suriname, een land in Zuid-Amerika met een rijke biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen, staat voor uitdagingen die de economie en de werkdruk in de private sector beรฏnvloeden. Een van de belangrijkste problemen die voortkomt uit economische crises en braindrain is de toenemende werkdruk, die een negatieve invloed heeft op de mentale gezondheid van werknemers. In deze context wordt de vraag gesteld of de huidige Surinaamse wetgeving voldoende juridische bescherming biedt voor de mentale gezondheid van werknemers in de private sector, met name in situaties van hoge werkdruk, in vergelijking met internationale normen.

De werknemer in de private sector wordt gezien als iemand die arbeid verricht in dienst van een werkgever binnen een formeel contract, ongeacht de grootte van het bedrijf. Mentale gezondheid verwijst naar de staat waarin een werknemer in staat is om zich mentaal goed te voelen, goed te presteren en doelen te bereiken in zijn werk.

Werkdruk ontstaat wanneer de eisen die aan een werknemer worden gesteld, niet in balans zijn met zijn of haar capaciteiten en de beschikbare tijd. Dit kan leiden tot overbelasting, wat een negatieve invloed heeft op de mentale gezondheid, zoals depressie of burn-out, en in sommige gevallen zelfs tot zelfmoord. Daarnaast kunnen werkgerelateerde ziekten en ongevallen toenemen als gevolg van aanhoudende werkdruk.

Het internationaal recht biedt een reeks waarborgen ter bescherming van de mentale gezondheid van werknemers, via verdragen zoals het IVESCR en diverse verdragen van de ILO. Suriname is momenteel slechts partij bij IVESCR, wat betekent dat er nog leemtes zijn in de bescherming die door nationale wetgeving wordt geboden. De Surinaamse wetgeving omvat onder meer bepalingen uit de Grondwet, de Veiligheidswet, en het Burgerlijk Wetboek. Echter, er zijn nog enkele tekortkomingen in termen van meldingsplicht en het opzetten van bedrijfsgeneeskundige diensten.

De Ontwerpwet Arbeidsomstandighedenwet, die sinds 2019 bij De Nationale Assemblee ligt, kan mogelijk de huidige juridische leemtes opvullen en ervoor zorgen dat Suriname in lijn is met internationale standaarden, waardoor de mentale gezondheid van werknemers in de private sector beter beschermd kan worden.

Date: 17 september 2024

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.