Lloyd’s Voegt Guyaanse Offshore Sector Toe aan Oorlogsrisicolijst
Verhoogde Risico’s voor Offshore Activiteiten in Guyana vanwege Territoriale Geschillen
Te midden van verhoogde grensspanningen tussen Venezuela en de kleine natie Guyana, heeft het gezamenlijke oorlogscomité van Lloyd’s de bloeiende offshore-sector van Guyana toegevoegd aan zijn lijst van gebieden met verhoogd risico, naast opmerkelijke hotspots zoals de zuidelijke Rode Zee en de Zwarte Zee.
In een update van de vermelde gebieden die op maandag is uitgegeven, verklaarde het JWC dat het Guyana toevoegt, maar alleen voor oproepen naar offshore-installaties binnen de Guyaanse EEZ tussen de 12-mijls- en 200-mijlslijnen (buiten territoriale wateren). Dit is een steeds drukker wordende regio: ExxonMobil ontwikkelt meerdere offshore-olievelden in zijn vruchtbare Stabroek Block-leasingsgebied voor de kust van Guyana en implementeert meerdere FPSO’s om de productie snel op te voeren. Het scheepsverkeer omvat OSV’s en grote tankers, die aanleggen bij Exxon’s FPSO’s om ruwe olie te laden.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de spanningen langs de grens verhoogd door oude aanspraken op de provincie Essequibo, Guyana, te herbevestigen. Dit onontwikkelde regenwoudgebied beslaat tweederde van het grondgebied van Guyana, maar een klein deel van de bevolking. Het bevat waardevolle perspectieven voor olie- en goudwinning, en Maduro heeft Venezolaanse staatsbedrijven voor natuurlijke hulpbronnen opdracht gegeven om kansen in het gebied na te streven – op Guyaans grondgebied.
Het geschil dateert uit het koloniale tijdperk, toen Guyana bekend stond als Brits-Guyana. Britse bestuurders kozen in 1840 een grensbepaling ten westen van de Orinocorivier en gingen vervolgens een Amerikaans bemiddelde overeenkomst aan met Venezuela om deze grens in 1899 formeel vast te leggen. Venezuela protesteerde in 1966 en won de belofte van het VK om de kwestie verder te bespreken of het geschil aan de VN voor te leggen. In 2020 stemde het Internationaal Gerechtshof ermee in om een zaak van Guyana op te nemen om het geschil eens en voor altijd te beslechten.
Maduro beweert dat het ICJ geen jurisdictie heeft, en hij heeft niet gewacht tot de rechtzaak is afgerond. Dit jaar hield hij een volksraadpleging over de vraag of Essequibo deel moet worden van Venezuela. Het resultaat – zoals gemeld door Maduro’s autoritaire staat – toonde overweldigende Venezolaanse steun voor het idee.
De volksraadpleging ging gepaard met kleinschalige militaire bewegingen langs de Venezolaanse zijde van de grens, wat zorgen wekte dat Maduro een militaire interventie zou kunnen proberen. Hoewel de strijdkrachten van Venezuela zijn uitgeput door jaren van financiële ontbering, heeft Guyana weinig of geen vermogen om een militaire aanval te weerstaan, en het onderhoudt slechts een handvol maritieme patrouillevaartuigen om zijn wateren te bewaken.
De Guyaanse president Irfaan Ali heeft benadrukt dat zijn regering “het recht behoudt om met al onze partners samen te werken om de verdediging van ons land te waarborgen.” De regering-Biden heeft een beoordeling bevolen van de militaire bewegingen van Venezuela om de waarschijnlijkheid van een conflict beter te kunnen inschatten.
Vorige week leek een topontmoeting tussen Maduro en Ali de temperatuur enigszins te verlagen. In een conferentieruimte op de luchthaven van Kingstown, St. Vincent, schudden de twee mannen elkaar de hand en stemden ze ermee in het geschil vreedzaam te beslechten. Ze verschilden van mening over de geldigheid van de ICJ-procedure en merkten de bezwaren van Venezuela op.
Date: 24 december 2023
Categories: Diplomatie, Economische Nieuws, Guyana, Internationale Nieuws, Offshore Exploratie
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.