Local Content: Versterking van Surinaamse bedrijven in de toeleveringsketens van olie en gas

Een grote herinnering voor de regering van Suriname

Local Content: Versterking van Surinaamse bedrijven in de toeleveringsketens van olie en gas

Uit het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2022-2026:

Betrokkenheid bij de toeleveringsketen

Met de ontdekking van de olie- en gasvoorraden voor de kust van Suriname is de verwachting dat de exploitatie van deze voorraden een enorme verandering voor het land kan betekenen. Ter vergelijking: Guyana heeft een dagelijkse productie van 200.000 vaten ruwe olie per dag met hun offshore-project, wat resulteert in een BBP-stijging van 85%. Binnen 5 jaar moet de dagelijkse productie daar opgebouwd zijn tot 750.000 vaten per dag. Suriname kan zich verheugen op een soortgelijke ontwikkeling.

De speerpunten van ontwikkeling zijn waardecreatie en werkgelegenheid. Het is daarom belangrijk dat Surinaamse bedrijven een significant aandeel krijgen in de toeleveringsketen van de olie- en gasactiviteiten. Als er geen specifiek beleid hiervoor is, kan de supply chain worden ingevuld door buitenlandse bedrijven met minimale inbreng uit Suriname. Dit aandeel wordt ook wel “local content” genoemd, de mate waarin (Surinaamse) bedrijven en burgers deelnemen aan de economische activiteiten als gevolg van de offshore ontdekkingen. Het gaat hierbij om de levering van (lokaal geproduceerde) goederen en diensten en het vervullen van banen door Surinamers.

Local content beleid moet gericht zijn op een vereiste, maar in continue dialoog met en inbreng van de internationale oliemaatschappijen, die door middel van opleiding en training in bedrijfsprocessen en technische gebieden een routekaart zullen uitstippelen om Surinaamse bedrijven in staat te stellen deel te nemen aan de toeleveringsketen. Op die manier zal op termijn een bepaald deel van de waardecreatie lokaal plaatsvinden (bijvoorbeeld 80%). De term “Surinaamse bedrijven” moet goed worden gedefinieerd: de focus moet vooral liggen op bedrijven die lokaal gevestigd zijn en Surinaamse Ultimate Beneficiary Owners (UBO’s) hebben. Het beleid moet worden verankerd in een duidelijk en eenduidig juridisch kader met een duidelijk doel, met mogelijke differentiaties als het gaat om specifieke bepalingen zoals scheepvaart, werkgelegenheid, evaluatie en herziening van het beleid, enz.


Lokaal bureau voor contentontwikkeling

Om het beleid uit te voeren, zou een Local Content Development Office – in dit geval specifiek voor de offshore-industrie – moeten worden opgericht (bijvoorbeeld in eerste instantie bij het Staatsoliebedrijf). Dit kantoor moet goed uitgerust zijn en een goed begrip hebben van de eisen en normen van de multinationals, maar ook van de lokale obstakels en hiaten. Daartoe moet de LCDO een “gap-analyse” uitvoeren; hierbij wordt de supply chain in de verschillende fasen van exploitatie (goederen en diensten, volumes, kwaliteitseisen, normen, etc.) vergeleken met de potentie en mogelijkheden van de Surinaamse bedrijven en instellingen. In de volgende tabel ziet u een aantal gebieden die moeten worden gemarkeerd.

Tabel A6.1.1: Aandachtsgebieden voor lokale inhoud (Bron: IPIECA)

Vervolgens wordt een stappenplan ingezet om de bedrijven op het niveau te krijgen waarop ze kunnen meedingen in openbare aanbestedingen door middel van training, opleiding, standaarden, etc. Dit zorgt voor meer en betere vaardigheden van particulieren en bedrijven, en dus een gestage groei van het aandeel lokale content in de supply chain. Tijdens het bovengenoemde proces moet er een structureel overleg plaatsvinden tussen het Local Content Development Office en de multinationals om het beleid te herzien, om op de hoogte te zijn van elkaars verwachtingen en mogelijkheden, en opties voor technologieoverdracht door middel van hulp, investeringen, licenties, handel en/of training.

In samenwerking met de industrie, regelgevers in de academische sector en opleidingsinstituten moet een transparant plan worden opgesteld om lokale trainingsprogramma’s, apparatuur en faciliteiten te herzien en te hervormen om ze geschikt te maken. Daartoe is het aangaan van allianties, joint ventures en samenwerkingsverbanden tussen Surinaamse particulieren en buitenlandse operators of onderaannemers van belang, evenals met buitenlandse offshore opleidingsinstituten. Zo is er OPITO (Offshore Petroleum Industry Training Organization), een non-profit organisatie die standaarden stelt in de offshore olie- en gasindustrie. De veiligheidstrainingen van OPITO worden continu geactualiseerd. Enkele van OPITO’s standaard veiligheidstrainingen zijn: Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training (BOSIET), Further Offshore Emergency Training (FOET) en Helicopter Underwater Escape Training (HUET).

Eventueel kan een capaciteitsontwikkelingsfonds (bij de Nationale Ontwikkelingsbank) worden gebruikt voor structurele educatie en ondersteuning van bedrijfsontwikkeling en capaciteitsopbouw. In het huidige stadium van de voorbereiding op de exploitatie wordt verwacht dat achtereenvolgens de sectoren bouw, algemene zakelijke dienstverlening en ten slotte engineering nodig zullen zijn; LCDO zou haar plan dienovereenkomstig moeten aanpassen.


Monitoring en evaluatie van lokale inhoud in de offshore-industrie

Het Local Content Development Office moet de volgende taken krijgen om de doelstellingen en plannen voor lokale content te promoten en te evalueren:

  • Stel een methodologie vast voor het bepalen van het percentage lokale inhoud in goederen en diensten die in Suriname zijn verworven of geleverd (zie voorbeeld hieronder)
  • Vaststelling van een mechanisme voor de behandeling van overtredingen van de verordeningen, alsmede een lijst van sancties voor dergelijke overtredingen
  • Inspecteer faciliteiten, documenten, boeken, bescheiden, contracten, facturen en andere informatie met betrekking tot inkoop en betalingen aan (niet-)lokale leveranciers en werknemers
  • Evalueer prestatierapporten van multinationals met KPI’s, resultaten, enz.
  • Evalueer de rapportage van elke partner, aannemer, onderaannemer of andere gerelateerde entiteit van de operator
  • Claims van verkeerde voorstelling van zaken onderzoeken
  • Realiseer efficiëntie en lage transactiekosten om lokale content te stimuleren
  • Adviseren en ondersteunen van lokale TVET-programma’s op verschillende niveaus
  • Assisteren bij veiligheids-, milieu- en financiële naleving
  • Breng transparantie in het proces van inkoop van goederen en diensten
  • Actief faciliteren van internationale technische samenwerkingsverbanden

%%tb-image-alt-text%%
Kwantitatieve bepaling van lokale inhoud (Bron: IPIECA)


De onderstaande weergave toont het proces waarmee knelpunten voor het bereiken van een toename van het aantal lokale inhoud kan worden geïdentificeerd:

%%tb-image-alt-text%%
Proces om knelpunten te identificeren om het delen van lokale inhoud te verbeteren (bron: IPIECA)


Strategische acties

1. Lokaal inhoudsbeleid

Wettelijk beleid vaststellen en afkondigen met betrekking tot Lokale Inhoud waarin het bovenstaande is opgenomen, met name de rol van de exploitanten en het Bureau voor de ontwikkeling van lokale inhoud. Dit beleid moet goed afgestemd zijn op het beleid in andere sectoren.

2. Bureau voor de ontwikkeling van lokale inhoud

Richt een Local Content Development Office op en beman en rust dit kantoor goed uit om snel tot concrete plannen komen voor lokale inhoud, onderwijs en opleiding, en monitoring en evaluatie kort daarna.

Date: 2 januari 2024

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.