Notaris Anneke Chin A Lin waarschuwt voor gevolgen Grondconversie
Kritiek tijdens symposium over impact en risico’s
Het meest fijn gemalen gehakt heeft meer substantie dan wat notaris Anneke Chin A Lin heel heeft gelaten van het staatsbesluit Grondconversie. “Degene die dit aan de regering heeft voorgesteld, zou moeten worden opgesloten.”, klonk het maandagavond met toenemende verbazing tijdens het symposium ‘Grondconversie nader bekeken’.
Doel van het symposium
De bijeenkomst, georganiseerd door de studentencommissie van de Faculteit Juridische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit, was volgens voorzitter Regillio Karjoredjo bedoeld om “meer informatie te vergaren over dit staatsbesluit”. “Er wordt zoveel over gesproken dat het noodzakelijk leek om deze bijeenkomst te organiseren.”
“Er moet altijd kunnen worden aangetoond waar het geld vandaan komt, zeker als het gaat om overheidsgeld”, aldus notaris Anneke Chin A Lin.
De studentencommissie koos ervoor om Chin A Lin te benaderen vanwege haar directheid. “Ze is recht door zee en zegt de dingen zoals ze zijn”, motiveerde Karjoredjo. En dat bleek tijdens een presentatie die bijna een uur duurde, waarin de notaris de belangrijkste punten benoemde die voor enorme problemen kunnen zorgen, zowel voor de burger, de staat als voor schuldeisers, waaronder banken.
Gebrek aan overleg
Chin A Lin hekelde het gebrek aan overleg met belanghebbende organisaties, zoals notarissen en bankiersverenigingen, voordat het staatsbesluit Grondconversie werd doorgevoerd. “Banken bellen nu stad en land af om te weten wat ze moeten doen. Ze krijgen aanvragen binnen om grondconversie door te voeren en weten niet hoe te handelen. Banken kennen grondhuur. Als deze moet worden omgezet in eigendom, zal in de meeste gevallen een herschikking van de hypotheek moeten plaatsvinden. Dat wordt voor de klant een dure grap, omdat de bank daarvoor kosten in rekening brengt die worden afgeleid van de hoofdsom”, gaf Chin A Lin als voorbeeld.
Ze beschreef de huidige situatie in Suriname als een situatie waarin chaos heerst. “Plotseling willen mensen onderhands verkopen. Stichtingen worden overhaast opgezet. Er zijn situaties waarin de stichting op 25 juli is opgericht, op 28 en 30 juli de benodigde toestemmingsbrieven zijn ontvangen en op 10 augustus is de grond toegewezen. Dan weet je dat corruptie een rol speelt”, legde ze uit.
Veertigduizend stichtingen
De notaris viel, net als velen anderen, ook over de meer dan veertigduizend stichtingen die nu ook de mogelijkheid zullen hebben om grondhuur om te zetten in eigendom. “Degene die achter de stichting staat, is niet zichtbaar. Maar het geld moet wel onmiddellijk aan de overheid worden gestort. Hoe gaat de overheid om met de wetten tegen corruptie en witwassen? Er moet altijd kunnen worden aangetoond waar het geld vandaan komt, zeker als het gaat om overheidsgeld”, noemde ze nog als een ander probleem.
De zaal in gebouw 6 op het terrein van de Anton de Kom Universiteit was goed gevuld, en volgens Karjoredjo was het symposium zeker een stap in de goede richting wat betreft informatieverstrekking. “Het moet natuurlijk nog even bezinken, want het was vrij technisch. Maar al met al zijn we tevreden.”
Date: 19 december 2023
Categories: Economische Crisis, Economische Nieuws, Presentaties, Suriname
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.