Olievondst kan Suriname extreem rijk maken, maar ook extreem arm
Suriname Strikes Oil: Balanceren tussen rijkdom en risico’s in een transformatief tijdperk.
Oliemaatschappijen investeerden 600 miljoen dollar in de zoektocht naar olie voor de kust van Suriname. Eerder dit jaar sloegen ze eindelijk goud. “Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn”, riepen ze blij uit. Zal het land erin slagen zijn oliedollars verstandig te besteden?
De afgelopen vijf jaar heeft Suriname jaloers gekeken naar buurland Guyana. Oliemaatschappijen ontdekten daar tijdens proefboringen het ene lucratieve olieveld na het andere. Vorige week gebeurde het opnieuw: ExxonMobil kondigde een belangrijke ontdekking aan die de oliereserves van het land op ongeveer acht miljard vaten brengt. Per hoofd van de bevolking is dat meer dan Koeweit.
Suriname viert nog niet helemaal feest, maar oliemaatschappijen Apache en Total meldden op 7 januari wel de eerste grote olievondst in Surinaamse wateren. De Britse energieconsultant Wood Mackenzie schatte de vondst op 300 miljoen vaten olie en 1.400 miljard kubieke meter aardgas.
De Surinaamse zeebodem lijkt geologisch op die van Guyana, waar al 16 olievelden zijn gevonden.
De vooruitzichten zijn goed
Er zijn echter nog minstens drie proefboringen nodig om de exacte hoeveelheid olie in de grond te bepalen en of het commercieel levensvatbaar is, aldus Lucia van Geuns, energie-expert bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). “Pas dan kunnen er berekeningen worden gemaakt.”
De vooruitzichten zijn veelbelovend, want de Surinaamse zeebodem is geologisch vergelijkbaar met die van Guyana, waar al 16 olievelden zijn gevonden. Ook vinden er op meerdere locaties in Suriname proefboringen plaats.
Nog een positief aspect: het recent ontdekte veld bestaat uit relatief lichte olie. Dit type is gemakkelijker โ en goedkoper โ te winnen dan zware olie en is wereldwijd veel beter verhandelbaar. “Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn”, juichte Staatsolie-directeur Rudolf Elias na de ontdekking.
Van extreem rijk naar extreem arm: Noorwegen vs. Venezuela
Elias zou wel eens gelijk kunnen hebben. Rest Suriname nog te hopen dat de verandering positief zal zijn. Olie kan een land extreem rijk of extreem arm maken. Economen noemen Noorwegen vaak als voorbeeld van een land met een verstandig oliebeleid. Het Noorse staatsinvesteringsfonds, dat olie- en gasinkomsten belegt, bezit nu meer dan 1.000 miljard euro, ongeveer 188.000 euro per Noor.
Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Venezuela, het land met ’s werelds grootste oliereserves en ooit het rijkste land van Zuid-Amerika. Venezuela werd volledig afhankelijk van olie-inkomsten, en toen de olieprijzen in 2015 kelderden, stortte het land zich in een ernstige economische crisis met hyperinflatie en extreme tekorten aan voedsel en medicijnen.
Wat kan Suriname verdienen?
Staatsolie, dat volledig in handen is van de Surinaamse staat, heeft het recht om een belang van 20% te nemen in de oliewinning uit het recent ontdekte veld. Het eist dan een vijfde van de inkomsten op, maar moet ook een vijfde van de investeringen dragen.
Daarnaast ontvangt de Surinaamse staat royalty’s van 6,5%, en als de operatie winstgevend is, ontvangt Suriname ook 36% van de winst.
“We moeten nog bepalen of er inderdaad voldoende winbare olie is. Maar het zou kunnen dat er straks een paar honderd miljoen dollar naar Suriname stroomt”, zegt econoom Winston Ramautarsing. “Dat is een aanzienlijk inkomen voor een klein land als Suriname.”
Welke kant Suriname opgaat, hangt af van de kracht van zijn instituties, zegt Van Geuns. Het goede nieuws is dat Suriname, in tegenstelling tot Guyana, tientallen jaren ervaring heeft met oliewinning. “Staatsolie is een goed functionerend staatsbedrijf in Suriname, met ervaren personeel.”
Staatsolie-directeur Elias wil de financiรซle discipline van het staatsbedrijf verbeteren met een gedeeltelijke beursgang in New York of Toronto. Als buitenlandse investeerders aan boord komen, zal dat het toezicht op het bedrijf versterken, verwacht Elias. Bovendien kan Staatsolie met een beursgang fondsen werven voor investeringen in olieproductie, geschat op 800 miljoen dollar. Minder hoopvol is het bestuur van Suriname, dat de afgelopen jaren corrupter is geworden en aanzienlijke schulden heeft gemaakt. Sinds 2015 is Suriname gezakt van de 36e naar de 73e positie in de wereldwijde corruptie-index van Transparency International. De Surinaamse overheid leende de afgelopen jaren zoveel geld dat ze 38 procent van alle belastinginkomsten kwijt is aan het betalen van rente.
Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economen in Suriname: “Op basis van de recente geschiedenis denk ik niet dat de overheid klaar is om verstandig met geld om te gaan.”
Lessen uit het verleden Interessant is dat de neergang begon omdat Suriname te afhankelijk werd van een andere grondstof, namelijk goud, zegt Ramautarsing. “Toen de goudprijs tien jaar geleden steeg, begon de staat boven zijn stand te leven. Dat geld werd grotendeels besteed aan consumptie. Toen de goudprijs daalde, ontstond er een enorm begrotingstekort.”
Een sprankje hoop is dat het Surinaamse parlement in 2017 een wet heeft aangenomen om een ‘Spaar- en Stabilisatiefonds’ op te richten. Ramautarsing benadrukt dat het vier tot acht jaar zal duren voordat de eerste olie mogelijk verkocht kan worden.
“Hopelijk hebben de toekomstige leiders geleerd van het verleden”, zegt hij. “Maar terugkijkend heb ik daar eerlijk gezegd weinig vertrouwen in.”
Date: 1 januari 2024
Categories:
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.