Onthulling van Fort Boekoe-monument Ter Ere van Marronleider Boni Volgende Maand

Marowijne bereidt zich voor op de onthulling van een monument ter ere van Marronleider Boni, een nieuwe toeristische trekpleister.

Onthulling van Fort Boekoe-monument Ter Ere van Marronleider Boni Volgende Maand

Op 20 september wordt in Marowijne het Fort Boekoe-monument onthuld, een eerbetoon aan de gevluchte slaven en hun leider, de vrijheidsstrijder Boni. Het monument is bedoeld om de historische betekenis van Fort Boekoe te herdenken en tegelijkertijd een nieuwe toeristische trekpleister te creëren in de regio, aldus John Pel, voorzitter van de Stichting Boekoe en een van de drijvende krachten achter het project.

Fort Boekoe diende in de achttiende eeuw als het hoofdkwartier en verdedigingsfort van de Marrons, gevluchte tot slaaf gemaakten die streden voor hun vrijheid. Het fort werd in 1772 verwoest, maar na ruim twee eeuwen van zoektochten en expedities vond een team onder leiding van John Pel vorig jaar de exacte locatie terug. Deze ontdekking vormde de aanleiding voor het oprichten van een monument dat niet alleen Boni en de Marrons eert, maar ook het toerisme naar de marrondorpen Pikin Santi en Tamarin wil stimuleren.

Het 4,5 meter hoge monument, dat in Tamarin zal worden geplaatst vanwege de betere bereikbaarheid voor bezoekers, is ontworpen door kunstenaar Jan-Willem Oldeneel en gemaakt van lokale Surinaamse grondstoffen zoals aluminium. Het monument heeft de vorm van een ‘fraka tiki’, een totempaal die wordt gebruikt om voorouders te vereren. Het bevat ook een portret van Boni, gebaseerd op een bekend werk van de kunstenaar Ken Doorson.

Volgens John Pel was het hele proces, van de ontdekking van de locatie tot de bouw van het monument, een gezamenlijke inspanning met de lokale bevolking en de leiders van de dorpen. De beslissing om het monument in Tamarin te plaatsen, werd in goed overleg met de dorpshoofden genomen vanwege de betere toegankelijkheid.

De onthulling zal worden bijgewoond door prominente leiders, waaronder granman Bono Velanti van de Aucaners en Simeon Glunder, een nazaat van Boni en leider van de Aluku-stam. De realisatie van het monument is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Tegelijkertijd met de onthulling zal ook een webapplicatie worden gelanceerd, ontworpen door The Missing Link, een organisatie die verhalen uit het verleden en heden verbindt. Deze applicatie bevat een 3D-animatie van het gebied.

Date: 9 augustus 2024

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.