Opinie: Reservefonds voor olie- en gasopbrengsten of eerst schulden aflossen?
De regering overweegt een reservefonds voor olie- en gasopbrengsten terwijl Suriname kampt met enorme schulden.
De regering Santokhi wil een reservefonds opzetten voor toekomstige olie- en gasopbrengsten. Dit roept de vraag op waarom en wie dat fonds zal beheren. Als Surinamers iemand als een kat op het spek willen binden, moeten ze dat maar doen bij de verkiezingen van 2025. Suriname heeft echter aanzienlijke schulden, waardoor het wellicht verstandiger lijkt om eerst deze schulden van vijf miljard US dollar af te lossen voordat een reservefonds wordt opgezet.
Het is duidelijk dat de regering niet verwacht dat de schulden zomaar verdwijnen. Dus wat is de werkelijke reden voor dit fonds? Er bestaat een risico dat we achteraf worden geconfronteerd met de desastreuze keuzes van een regering, niet alleen van deze maar mogelijk ook van toekomstige. De vorige regering heeft al genoeg problemen achtergelaten. Het is menselijk om fouten te maken, maar niet iedereen kan ze toegeven. Transparantie is vaak ver te zoeken.
De waarheid kan een zegen of een vloek zijn. Hoe lang kan de bevolking zoet worden gehouden met oppervlakkige praatjes? De huidige regering moet zich houden aan de strikte regels van het IMF en kan zich geen grote leningen permitteren, zoals voor een brug over de Corantijnrivier. Wat ging de president dan doen in China? Misschien zou Suriname kunnen overwegen de schulden aan China af te lossen door China een aandeel te geven in de verwachte olie- en gasopbrengsten. Maar wat blijft er dan over voor het fonds?
Daarnaast is er sprake van gevonden mineralen in het grensgebied van Guyana en Suriname, waaronder lithium en mangaanknollen. Deze kunnen veel waard zijn. President Santokhi heeft altijd een goede band gehad met Guyana en heeft de kwestie van het Tigrigebied onopgelost gelaten. Nu wil hij dat China de brug over de Corantijnrivier bouwt, mogelijk in ruil voor de mineralen in de rivier. Dit zou Suriname niets kosten, maar er blijven veel vragen onbeantwoord, zoals wie de tolgelden gaat beheren.
Het is daarom tijd dat de Nationale Assemblee (DNA) niet meer passief blijft en haar rol speelt, anders zullen de volgende verkiezingen afrekenen met partijen die niets bijdragen aan de ontwikkeling van het land.
Date: 29 juli 2024
Categories: Olie- en Gasindustrie, Suriname
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.