Plannen Mennonieten voor Landbouw in Suriname Wekken Milieuzorgen

Bezorgdheid over komst Mennonitische boeren naar Suriname

Plannen Mennonieten voor Landbouw in Suriname Wekken Milieuzorgen

Mennonitische boeren uit Bolivia, Mexico en Belize kijken ernaar uit duizenden hectares land in Suriname te kopen. Milieugroepen en inheemse gemeenschappen waarschuwen dat dit rampzalig zou zijn voor het milieu. Gebieden die door de Mennonieten worden geopend, kunnen nieuwe toegang bieden tot mijnbouw en houtkap, en de campagne van inheemse gemeenschappen om landrechten te verkrijgen in gevaar brengen.

Omdat de regering weinig duidelijkheid biedt, werd er een persconferentie gehouden door WWF, Conservation International, SAFE, Tropenbos International en Green Growth Suriname, samen met andere milieugroepen, om antwoorden te eisen en de risico’s van grootschalige landbouw te belichten.

Een plan om Mennonitische boeren naar Suriname te halen, stuit op weerstand van milieugroepen en inheemse gemeenschappen, die bezorgd zijn over de grootschalige ontbossing die zou kunnen voortvloeien uit de landbouwprojecten.

Mennonitische boeren uit Bolivia, Mexico en Belize willen duizenden hectares land kopen in Suriname, wat rampzalig zou kunnen zijn voor het milieu en de campagne van inheemse gemeenschappen om landrechten te verkrijgen, zeiden critici tijdens een persconferentie vorige week.

“Onze samenleving is gebouwd op goudwinning. Willen we daar nu het probleem van grootschalige landbouw aan toevoegen?” zei David Singh, directeur van WWF Guianas, tijdens de persconferentie van milieugroepen. “We moeten nu kijken hoe we kunnen werken aan duurzame landbouw die ons land het groenste land ter wereld houdt.”

De persconferentie was georganiseerd om de aandacht te vestigen op de risico’s van landbouw en om antwoorden te eisen van de regering, die gemengde signalen heeft afgegeven over haar plannen. Het werd gehost door WWF, Conservation International, SAFE, Tropenbos Suriname en Green Growth Suriname, onder andere.

Het bedrijf achter het Mennonitische project, Terra Invest Suriname & Guyana, wil 30.000 hectare (ongeveer 74.000 acres) verkrijgen voor ongeveer 1.000 Mennonitische gezinnen, maar dit kan oplopen tot 90.000 hectare (meer dan 222.000 acres). Ze zouden maïs en sojabonen produceren voor de binnenlandse kippenvoermarkt, aldus het bedrijf, met als doel voedselonzekerheid te bestrijden. Het maakt deel uit van een overheidsinspanning om grootschalige landbouw te ontwikkelen en de kwakkelende economie een impuls te geven, maar zonder concessies te doen aan de uitgestrekte, ongerepte regenwouden van het land. Suriname bestaat voor 93% uit het Amazone-regenwoud en is een van de slechts drie landen ter wereld die meer kooldioxide absorberen dan uitstoten.

Mennonieten staan meer in de schijnwerpers dan andere landbouwprojecten vanwege hun geschiedenis van ontbossing. In andere landen waar ze zich hebben gevestigd, zoals Belize en Bolivia, hebben ze land op agressieve wijze opgekocht, soms omzeilend aan milieuregels. In Peru hebben Mennonieten sinds hun aankomst in 2017 meer dan 7.000 hectare (ruim 17.000 acres) van het Amazone-regenwoud ontbost, volgens het Monitoring of the Amazon Project van Amazon Conservation.

“Grootschalige landbouw, zoals beoefend door de Mennonieten, is ongewenst voor Suriname”, zei een interne memo tussen de milieugroepen, die is beoordeeld door Mongabay.

In het duister gelaten, op scherp gezet

De Surinaamse overheid heeft weinig gezegd over de volledige omvang van haar plannen met de Mennonieten, wat zowel ambtenaren als activisten frustreert. Deze maand vroeg Iona Edwards, lid van de Nationale Assemblee, om bevestiging over recent afgegeven vergunningen, waarbij ze zei dat niemand een echte verklaring had gegeven.

Verschillende milieugroepen hebben contact opgenomen met de voorzitter van de Nationale Assemblee en andere overheidsinstanties, maar hebben geen duidelijk, samenhangend antwoord gekregen. Mongabay heeft ook relevante functionarissen benaderd voor commentaar zonder succes.

“Gemeenschappen worden in het duister gelaten,” zeiden de milieugroepen in een persverklaring. “…Pogingen zijn tevergeefs geweest om meer openheid van de overheid te verkrijgen.”

Ze willen ervoor zorgen dat de juiste voorschriften worden toegepast op Mennonitische boeren, waaronder milieu- en sociaaleconomische impactstudies, risicobeoordelingen voor genetisch gemodificeerde gewassen en de oprichting van bufferzones om omliggende habitats te beschermen. Gebieden die door de Mennonieten worden geopend, kunnen nieuwe toegang bieden tot mijnbouw en houtkap, zeiden de milieugroepen, zoals het geval is geweest in tal van Latijns-Amerikaanse landen waar de landbouw is uitgebreid. De aanleg van wegen maakt het gemakkelijker voor de ontwikkeling om te versnellen.

De inzet is vooral hoog voor lokale en inheemse gemeenschappen. Suriname is het enige Amazone-land dat inheemse landrechten niet heeft erkend, en de komst van de Mennonieten kan inheems grondgebied in gevaar brengen.

Het land herbergt ongeveer 20.000 inheemse en 75.000 Marrons (of Afro-descendanten). Wetgeving om landrechten te erkennen is vastgelopen in de Nationale Assemblee, wat lokale leiders frustreert terwijl geruchten en misinformatie over Mennonieten zich verspreiden in hun gemeenschappen. De milieugroepen uitten bezorgdheid over gewelddadige confrontaties tussen groepen zodra de boeren definitief arriveren.

Inheemse gemeenschappen hebben de regering om informatie gevraagd en zijn op eigen initiatief begonnen met hun eigen onderzoek ter voorbereiding. Leiders hebben zelfs inheemse groepen in het zuiden van Mexico geraadpleegd over de impact van Mennonitische landbouw om de risico’s beter te begrijpen, volgens de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

“We begrijpen dat zodra de Mennonieten in Suriname zijn, ze niet zullen vertrekken,” zei Maria Josee Artist, die werkt aan gemeenschapsontwikkeling voor VIDS, tegen Mongabay. “Het zal een geval zijn van verwachten dat er meer Mennonieten komen, en daar zijn we erg bang voor.”

Waar zijn de Mennonieten nu?

De Mennonitische grondtransacties bevinden zich nog in de vroege stadia. Terra Invest zegt dat het in onderhandeling is met de regering en bodemtesten uitvoert om de levensvatbaarheid van grootschalige gewasproductie te bevestigen.

Een aanverwant bedrijf, Agriculture Reinland, dat is geregistreerd onder een van de oprichters van Terra Invest, heeft voorlopige goedkeuring ontvangen voor een vergunning van het Ministerie van Landbeleid en Bosbeheer om landbouw- en veeteeltprojecten te ontwikkelen op een perceel van 400 hectare. Het document, beoordeeld door Mongabay, is geen eigendomstitel of werkvergunning, maar eerder een verklaring van bereidheid.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook goedkeuring gegeven voor een pilotproject van drie jaar voor 50 Mennonitische gezinnen, die het land zullen huren of leasen, volgens lokale berichten. De gezinnen zouden ongeveer 50.000 hectare bezetten, aldus Terra Invest. Terra Invest heeft zijn zoektocht gericht op de districten Para en Sipaliwini. Mennonieten uit Bolivia bezoeken momenteel potentiële percelen tot begin november. Vrouwen hebben hun echtgenoten op de reis vergezeld, wat alarm heeft geslagen bij milieugroepen dat de Mennonieten al met hun gezinnen een permanente verhuizing hebben gemaakt. De vrouwen zijn echter alleen aanwezig om te helpen met koken en schoonmaken, zei Terra Invest. De Mennonieten blijven toeristenvisa gebruiken terwijl ze het immigratieproces doorlopen en zullen waarschijnlijk pas volgend jaar definitief vestigen.

Het bedrijf zegt dat Suriname nog steeds een leider kan zijn in bosbehoud, zelfs na opoffering van slechts 2% van het land voor landbouw. Het zegt alleen te kijken naar land dat al is vrijgemaakt voor landbouw en van plan is alle lokale wetten te volgen en te voldoen aan milieuregels.

Het zegt ook dat het Mennonieten zal voorzien van milieutechnici en ingenieurs, terwijl het samenwerkt met het Ministerie van Landbouw en andere overheidsinstanties, om ervoor te zorgen dat de productie duurzaam is en de impact op omliggende ecosystemen minimaliseert.

“We geloven dat alle betrokkenen in Suriname de Mennonieten met liefde en respect zullen verwelkomen,” zei Terra Invest in een verklaring aan Mongabay. “De Mennonieten zullen bijdragen aan landbouw, investeringen en hard werken om bij te dragen aan export en productie.”

Date: 31 oktober 2023

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.