Surinaamse hoop op oliedollars: Realiteit of illusie?
Analyse van de uitdagingen en risico’s van Suriname’s olie-ambities
De regering staat te popelen voor de eerste olie die uit de kust zal worden gewonnen, in de hoop dat dit de langverwachte stroom van Amerikaanse dollars naar het land zal brengen. President Chandrikapersad Santokhi verzekert de samenleving dat deze dollars aanzienlijke voordelen zullen opleveren voor iedereen. Hij droomt al van de rijkdom die het land zal vergaren, maar Surinaamse dromen zijn vaak bedrieglijk. Er bestaat een grote kans dat deze dromen uiteindelijk teleurstellend zullen zijn, net als die van andere olie-rijke, maar arme landen zoals Equatoriaal-Guinea, Venezuela en Nigeria.
Directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, verklaarde slechts twee maanden geleden dat met goed beleid armoede in Suriname definitief tot het verleden zou behoren zodra de oliegelden binnenstromen. Deze belofte is echter al jarenlang herhaald door zijn voorganger, Rudolf Elias. Het is echter duidelijk dat de beleidsmakers vooral aan hun eigen belangen denken, met weinig aandacht voor de bevolking.
De regering heeft tot nu toe weinig gedaan om de samenleving te informeren over de besteding van de oliegelden en hoe deze de levens van de burgers op lange termijn zullen verbeteren. Hoewel gouden bergen worden beloofd, blijft het onduidelijk hoe deze zullen worden gerealiseerd. Hierdoor bestaat het risico dat Suriname in de toekomst dezelfde problemen ervaart als andere olie-rijke landen die in armoede zijn vervallen.
Er is een roep om een welvaartsfonds op te richten om geld opzij te zetten voor mindere tijden, maar de regering van Santokhi lijkt hier weinig gehoor aan te geven. Deskundigen vrezen dat politici zich vooral richten op korte termijnbelangen, met weinig oog voor de toekomst van het land.
Het is essentieel voor bedrijven en overheden om duidelijke doelstellingen te hebben en te weten hoe ze deze willen bereiken, vooral in een sector zoals olie en gas. Er zijn echter ernstige twijfels gerezen over de deskundigheid binnen de Surinaamse regering, vooral gezien het gebrek aan voorbereiding op de exploitatie van de olie- en gasvoorraden.
President Santokhi heeft blijk gegeven van een gebrek aan begrip over de werking van de olie- en gassector, wat blijkt uit zijn uitspraak dat zijn kabinet niet zal wachten op de oliemaatschappijen om het gas in productie te brengen. Dit getuigt van een gebrek aan realisme en begrip voor internationale zakelijke dynamiek.
De samenwerking met het Amerikaanse Phoenix Development Holding Company LLC (PDC) lijkt op een mislukking af te stevenen, gezien de twijfels over de betrouwbaarheid en expertise van het bedrijf. Ondanks deze zorgen heeft de regering grond beschikbaar gesteld voor het project, wat waarschijnlijk op een fiasco zal uitdraaien.
Hoewel Santokhi probeert de situatie te sussen door een ‘cluster van ministers’ aan te wijzen om het probleem op te lossen, lijkt dit niet voldoende te zijn gezien het gebrek aan deskundigheid bij deze ministers. Het is duidelijk dat de investering met PDC niet van de grond zal komen, wat opnieuw aantoont dat Suriname weinig heeft aan deze samenwerking.
Kortom, ondanks de beloften van welvaart door olie-inkomsten, blijft het voor de meeste mensen onduidelijk hoe de samenleving hier daadwerkelijk van zal profiteren.
Date: 9 november 2023
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.