Suriname en India versterken samenwerking in fruitverwerkingssector

Suriname en India zetten stappen om de fruitverwerkingsindustrie in Suriname te versterken en economische groei te stimuleren

Suriname en India hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend dat de basis legt voor het bevorderen van kleine ondernemingen binnen de fruitverwerkende industrie in Suriname. Het project, met een investering van 1 miljoen USD voor zowel machines als technische ondersteuning, biedt een belangrijke impuls voor de economische ontwikkeling van het land. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, en de Indiase ambassadeur Subhash Gupta ondertekenden de overeenkomst, in aanwezigheid van Parmanand Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De samenwerking vloeit voort uit een voorstel van de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, gedaan in april 2023 tijdens de Caricom-India Ministeriële Vergadering. Ramdin benadrukt de vlotte voortgang van het project, waarbij Suriname voorop loopt als een van de eerste landen die van deze samenwerking profiteert. “Dit is een belangrijke stap vooruit voor onze economie en onderstreept de gezamenlijke inzet om de landbouwsector te versterken,” aldus Ramdin. Met deze ontwikkeling kan Suriname het volledige potentieel van haar landbouwproducten benutten.

Minister Sewdien licht toe dat de verwerkingsunit begint met markoesa, maar ook kan worden ingezet voor fruitsoorten zoals kersen en papaja. De faciliteit, gevestigd op het terrein van De Melkcentrale N.V., is klaar voor gebruik en wordt naar verwachting binnen enkele maanden operationeel. Apparatuur is onderweg, en een technisch team uit India heeft de voorbereidingen inmiddels afgerond. De plannen zijn samen met het Indiase NABCONS Consultancy Team verder uitgewerkt, met de nadruk op voedselveiligheid en kwaliteitsnormen.

Dit MoU vormt het startpunt van een strategisch traject voor de ontwikkeling van de fruitverwerkingssector, waarbij de verwerkingscapaciteit in eerste instantie 1,5 ton per uur bedraagt. Sewdien merkt op dat de nieuwe verwerkingsunit Suriname niet alleen zelfvoorzienend kan maken in fruitverwerking, maar ook kan helpen bij het openen van nieuwe markten. Hij benadrukt dat het project waarde toevoegt door het fruit te verwerken tot pulp, sap, en andere eindproducten, wat de inkomstenmogelijkheden voor lokale producenten vergroot.

Date: 7 november 2024

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.