Suriname streeft naar behoud van ‘groenste land’ en ‘carbon negatieve’ status ondanks economische ontwikkelingen
Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu werkt aan nieuw groen beleid om balans te vinden tussen economische groei en milieubescherming
Suriname, bekend om zijn uitgestrekte bossen die 93 procent van het land bedekken en zijn status als een van de drie landen ter wereld die ‘carbon negatief’ zijn, ziet deze status bedreigd door opkomende industrieรซn zoals de offshore olie- en gasindustrie en toenemende investeringen in energie- en voedselvoorziening. Om deze status te behouden, is het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) begonnen met het ontwikkelen van een ‘groen’ beleid dat een balans moet brengen tussen economische groei en milieubescherming.
Tijdens een persconferentie na de regeringsraad gaf minister Marciano Dasai uitleg over enkele belangrijke beleidspunten. Hij benadrukte dat hoewel de ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen aanzienlijke inkomsten kan genereren, dit ook gepaard gaat met vervuiling en uitstoot van schadelijke gassen. Het behoud van de bossen en de bescherming van het milieu kunnen echter ook miljoenen aan valuta opleveren.
“Heel binnenkort zal de olie- en gasindustrie zich ontwikkelen, samen met vele andere economische activiteiten die aan deze sector zijn gekoppeld,” merkte Dasai op. “Daarnaast zien we ook een toename in landbouwactiviteiten om de voedselvoorziening te garanderen. In de mijnbouw wordt gedacht aan het herstarten van de bauxietproductie.”
Dasai waarschuwde dat al deze activiteiten een impact hebben op de bossen en de CO2-uitstoot. “Als de olie- en gasindustrie eenmaal begint, zullen we meer uitstoten. Zonder beleid over landgebruik en emissies verliezen we onze titels als meest bebost land en carbon negatief.” Het ministerie krijgt steun van de UNDP en UNEP bij de ontwikkeling van de Green Development Strategie, en de eerste consultatierondes zijn al gestart om input te krijgen van sectoren die direct met olie en gas te maken zullen hebben.
“Door aandacht te besteden aan de bescherming van onze bossen en CO2-emissies, maken we meer kans op klimaatfinanciering,” benadrukte Dasai. “We moeten een balans vinden tussen ontwikkeling en milieubescherming. Het te ontwikkelen beleid moet ons ook helpen voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt bij het Parijs akkoord.”
Date: 28 juni 2024
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.