Suriname verwacht overeenkomst met China te bereiken voor schuldherstructurering in november
President Santokhi anticipeert op positieve ontwikkelingen in langlopende schuldonderhandelingen
Suriname verwacht in november een herstructureringsakkoord te bereiken met China, het laatste stukje in de schuldonderhandelingen van de Zuid-Amerikaanse natie, aldus president Chandrikapersad Santokhi.
In een interview met Bloomberg in New York zei Santokhi dat zijn minister van Buitenlandse Zaken in november naar China zal reizen om “een oplossing te vinden” voor onderhandelingen die “te lang” hebben geduurd. De regering heeft meer dan een jaar geleden een aanbod gedaan aan China om ongeveer $545 miljoen te herstructureren, volgens het IMF. “Alle signalen die we krijgen, wijzen erop dat we zeer dicht bij een schuldherstructurering zijn”, zei Santokhi tijdens de Raad van Amerika na een ontmoeting met investeerders. “China bevindt zich nu in een betere positie om te beslissen dan een paar maanden geleden.”
Een overeenkomst met China is het laatste puzzelstukje om Suriname uit het bankroet te halen, meer dan drie jaar nadat het begon met het missen van betalingen. Het land bevindt zich potentieel op de rand van het worden van een energie-exporteur na olieontdekkingen in de Atlantische Oceaan – niet ver van Guyana, waar Exxon Mobil Corp. al produceert.
Santokhi zei dat hij buitenlandse investeringen wil aantrekken op basis van die ontdekking. Hij heeft al deals gesloten met private crediteuren, India en de Parijse Club met als doel toegang te krijgen tot internationale kapitaalmarkten.
In de onderhandelingen met Chinese geldschieters zoekt de regering van Santokhi naar veranderingen in enkele voorwaarden voor leningen, die al lage rentetarieven hebben. Wat voor deal er ook wordt gesloten, zal in overeenstemming zijn met de voorwaarden van het leningsprogramma van het Internationaal Monetair Fonds voor het land, zei hij. Olie-overschotten
Intussen verwacht Suriname binnenkort de laatste stappen te zetten voor de schuldruil met obligatiehouders, nadat in mei een principeovereenkomst werd bereikt met een belangrijke groep investeerders om $675 miljoen aan achtergestelde mondiale schuld te herstructureren, aldus minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin.
Een nieuwe obligatie-uitgifte zal zowel dollarbiljetten als een speciale zekerheid bevatten die uitkeert als de regering uiteindelijk toegang krijgt tot olie-inkomsten. TotalEnergies SE en APA Corp. zeiden begin september dat een offshore reserve bekend als Block 58 bijna 700 miljoen vaten olie bevat. De bedrijven verwachten eind 2024 een definitieve investeringsbeslissing te nemen.
De in dollars uitgedrukte Surinaamse obligatie met vervaldatum in 2026 is dit jaar meer dan 13 cent gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot 85 cent, het hoogste niveau sinds februari 2020, volgens indicatieve prijsgegevens samengesteld door Bloomberg.
Inkomsten uit olie-royalty’s zullen worden gebruikt voor een soeverein wealth fund en worden geรฏnvesteerd om de economie te diversifiรซren, waaronder uitgaven voor landbouw, voedselzekerheid, gezondheid, onderwijs en veiligheid, aldus Santokhi. Een deel van het geld zal ook worden geรฏnvesteerd in vastgoed en infrastructuurontwikkeling.
Santokhi zei dat hij Suriname tot een “hub” wil maken voor export door het geรฏsoleerde, met jungle bedekte land te verbinden met buurlanden Guyana en Braziliรซ.
“Met deze olie-ontdekking gelooft nu iedereen dat het niet zomaar een verhaal is, want het verhaal werd zo veel jaren verteld,” zei Santokhi. “Nu zal het gebeuren.”
Date: 22 september 2023
Categories: Economische Crisis, Economische Nieuws, Internationale Nieuws
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.