Suriname vraagt om samenwerking Exxon en TotalEnergies in gasprojecten
Staatsolie en oliereuzen bespreken samenwerking voor gasontwikkeling
Staatsolie is in gesprek gegaan met de oliereuzen Exxon Mobil en TotalEnergies om gezamenlijke ontwikkeling van aardgasvelden te stimuleren die zich uitstrekken over de maritieme grenzen van Suriname en Guyana, zo vertelde de directeur van het staatsoliebedrijf aan Reuters. De vroege gesprekken maken deel uit van Suriname’s inspanningen om buitenlandse investeringen in haar energieproductie te vergroten en het Zuid-Amerikaanse land om te vormen tot een regionaal gascentrum. De eerste grootschalige olieproductie van Suriname vanuit zee is ongeveer vier jaar verwijderd. Aan de westkant van Suriname heeft een door Exxon geleid consortium in Guyana de olieproductie snel opgevoerd tot ongeveer 650.000 vaten per dag. Het consortium bespreekt met de regering van Guyana de ontwikkeling van nog niet ontgonnen gasvelden. Guyana heeft verklaard dat het wil dat het consortium de velden exploiteert voor binnenlands gebruik en export, en een tweede stroom van inkomsten uit energie voor het land genereert.
Exxon heeft zes projecten in Guyana gepland, waar het meer dan 11 miljard vaten winbare reserves heeft bevestigd, voornamelijk voor de productie van lucratievere ruwe olie. Een zevende project zou het eerste zijn van het consortium dat zich voornamelijk richt op gas. Twee van Exxon’s ontdekkingen in Guyana, die voornamelijk bestaan uit aardgas en gascondensaat, liggen in de buurt van twee Surinaamse velden waar TotalEnergies en APA Corp gas hebben gevonden, aldus de directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, in een interview tijdens de energieconferentie CERAWeek in Houston.
Diverse gegevens wijzen erop dat wij mogelijk meer gas hebben. We hebben Total benaderd, maar zij zien op dit moment geen haalbare mogelijkheid om van Maka en Kwaskwasi een project te maken. Door de Guyana- en Suriname-exploraties te bundelen, kunnen we die schaal creรซren, zei Jagesar.
Verschillen in belastingen en andere fiscale voorwaarden tussen de twee landen zijn ook enkele van de uitdagingen die moeten worden aangepakt voordat er gezamenlijke gasontwikkeling kan plaatsvinden, voegde hij eraan toe.
Exxon en TotalEnergies woordvoerders weigerden commentaar te geven.
Gaskracht
Hoewel het eerste project in Suriname dat gepland staat om offshore-uitvoer te beginnen – Block 58 van TotalEnergies en APA – in eerste instantie gericht zal zijn op olie, ziet het land zichzelf als een potentieel gascentrum voor de regio. Er is een gouden laan, zei Jagesar, verwijzend naar een gordel van offshore olie- en gasreserves die zich uitstrekt van Braziliรซ tot Guyana en bekend staat als de Equatoriale Marge. De zoete plek is in Guyana, dat is het beste reservoir… Het lijkt erop dat we meer gas hebben, aldus Jagesar. TotalEnergies en APA streven ernaar later dit jaar een definitief investeringsbesluit te nemen over de ontwikkeling van Block 58, met als doel de eerste olieproductie tegen 2028. Maar de geplande kosten van $9 miljard voor het project zouden kunnen stijgen omdat de boorkosten wereldwijd zijn gestegen, aldus Jagesar. Twee jaar geleden waren de boorkosten als $200.000 per dag. Nu is het als $400.000, voegde hij eraan toe. Het volgende project om offshore-uitvoer in te huldigen zou Block 52 kunnen zijn, waar het Maleisische staatsoliebedrijf Petronas en partner Exxon van plan zijn om het gebied verder te verkennen. Ze hebben afspraken gemaakt om een beoordelingsput te boren en productietests uit te voeren, aldus Jagesar.
Petronas zou een project voor vloeibaar aardgas (LNG) kunnen nastreven met behulp van het gas van Suriname als de ontdekkingen dat toelaten. Petronas en Staatsolie zijn overeengekomen om speciale fiscale voorwaarden te stellen via een contractaanvulling die het bedrijf een belastingvrije periode van tien jaar vanaf de start van de productie zal geven. Deze onderhandelingen kunnen worden uitgebreid naar andere bedrijven, aldus de directeur. Grote producenten uit buurlanden zoals het Braziliaanse Petrobras kijken naar mogelijkheden in Suriname, zei Joelson Mendes, hoofd exploratie en productie van het bedrijf, woensdag. In ondiepe wateren heeft Suriname productiedelingscontracten getekend met bedrijven zoals het Amerikaanse olieconcern Chevron en QatarEnergy voor 4 blokken. Naar aanleiding van een recent gelanceerde nieuwe biedronde zou het totale aantal toegewezen blokken kunnen toenemen tot 21-22, zei Jagesar.
Date: 20 maart 2024
Categories: Economische Boom, Economische Crisis, Economische Nieuws, Guyana, Offshore Exploratie, Olie- en Gasindustrie, Olievondst, Productiesector, Suriname
Tags: Aardgas, Belastingen, Biedronde, Block 52, Block 58, Chevron, Energieproductie, Exploratie, Exxon Mobil, Fiscale voorwaarden, Guyana, Investeringen, LNG, Maritieme grenzen, Olieproductie, Petrobras, Petronas, Productie, QatarEnergy, Staatsolie Maatschappij Suriname NV, Suriname, TotalEnergies, Vloeibaar Aardgas (LNG)
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.