Suriname’s Herlevende Olie-industrie

Suriname op weg naar economische bloei dankzij olierijkdom

Suriname’s Herlevende Olie-industrie

Een fiscale crisis, economische ineenstorting en sociale onrust hebben de regering van Suriname, een van de armste landen in Zuid-Amerika, ertoe gebracht om met grote belangstelling naar de olierijkdom van het buurland Guyana te kijken, dat momenteel de snelst groeiende economie ter wereld heeft.

De stijgende kosten van levensonderhoud en de diepe economische crisis, verergerd door de COVID-19-pandemie, leidden begin 2023 tot gewelddadige protesten. Deze onrust verergerde de instabiliteit in het land, dat worstelt om te herstellen na een decennium onder het bewind van Desi Bouterse, dat in 2020 eindigde. De regering in Paramaribo gelooft dat de territoriale wateren van Suriname de benodigde koolwaterstofbronnen bevatten om een olierijkdom op te bouwen vergelijkbaar met die van Guyana. Dit zou niet alleen de economische crisis in Suriname kunnen oplossen, maar ook het land met minder dan 700.000 inwoners uit de armoede kunnen halen.

Momenteel produceert Suriname ongeveer 16.000 vaten olie per dag uit onshore operaties. De verwachting is echter dat recente offshore ontdekkingen, als ze succesvol worden geëxploiteerd, tegen het einde van het decennium tot wel 200.000 vaten per dag kunnen produceren. Al in 2002 opende Suriname haar territoriale wateren voor buitenlandse energie-investeringen, wat leidde tot aanzienlijke interesse van grote oliemaatschappijen.

Offshore olievelden in Suriname

Om deze redenen zijn wereldwijde energiegiganten zoals TotalEnergies, Exxon en Chevron belangrijke spelers geworden in de opkomende olierijkdom van Suriname. Ondanks diverse tegenslagen en daaropvolgende vertragingen, wordt verwacht dat Suriname tegen het einde van het decennium zal uitgroeien tot de nieuwste olieproducerende natie van Zuid-Amerika en een belangrijke petroleumexporteur wordt.

De sleutel tot dit succes is de ontwikkeling van Blok 58 voor de kust van Suriname, beheerd door TotalEnergies en APA Corporation, die elk een belang van 50% hebben in dit gebied. Sinds begin 2020 zijn er vijf grote olieontdekkingen gedaan in Blok 58. Ondanks zorgen over gas-olieverhoudingen en de kwaliteit van het reservoir, wat de definitieve investeringsbeslissing vertraagde, ligt de ontwikkeling van Blok 58 weer op schema.

Blok 58 grenst aan Exxons productieve Stabroek-blok in offshore Guyana, waar de energiegigant 11 miljard vaten olie heeft ontdekt. Dit heeft geleid tot speculaties dat Blok 58 een vergelijkbaar oliepotentieel heeft. In 2020 berekende de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley dat Blok 58 mogelijk 6,5 miljard vaten olie bevat, wat vergelijkbaar is met het Stabroek-blok.

Na de identificatie van een winbare oliebron van naar schatting 700 miljoen vaten, gecentreerd rond de Sapakara- en Krabdagu-ontdekkingen, zijn TotalEnergies en APA begonnen met technische studies voor de ontwikkeling van een FPSO met een capaciteit van 200.000 vaten per dag. De partners mikken op een definitieve investeringsbeslissing voor het einde van 2024, met een project dat naar schatting $9 miljard zal kosten.

Suriname’s staatsenergiebedrijf, Staatsolie, heeft het recht om een aandeel van 20% te verwerven zodra de ontwikkeling is goedgekeurd. Het wordt verwacht dat de eerste olieproductie in 2028 zal plaatsvinden, met een productie die binnen een jaar 200.000 vaten per dag zal bereiken.

Dit zal een aanzienlijke economische impuls geven aan Suriname, dat kampt met een inflatie van 18,9% in mei 2024 en een zwakke economische groei, met een voorspelde BBP-groei van 3% voor 2024.

Toekomstige Ontwikkelingen in Suriname

Blok 58 is niet het enige oliegebied dat een grote olierijkdom in Suriname kan aandrijven. In het derde kwartaal van 2022 ontdekte APA olie met de Baja-1 exploratiebron in Blok 53. Het bedrijf bezit een belang van 45% in het blok en is de operator, met het Maleisische staatsoliebedrijf Petronas dat 30% bezit en het Spaanse CEPSA dat de resterende 25% bezit. De Baja-1 ontdekking wordt momenteel geëvalueerd, waarbij het door APA geleide consortium het grootste deel van Blok 53 heeft teruggegeven aan Staatsolie, behalve het zuidwestelijke deel dat de Baja-1 bron omvat. Staatsolie is van plan het teruggegeven gebied later dit jaar aan andere geïnteresseerde partijen te veilen, mits er voldoende interesse is van buitenlandse energiebedrijven.

Petronas, samen met 50% partner Exxon, heeft drie ontdekkingen gedaan in Blok 52 offshore Suriname. Dit zijn de Sloanea-1, Roystonea-1 en Fusaea-1 ontdekkingen, met de laatste die in mei 2024 werd gedaan. De ontdekking van Sloanea-1 in 2020 wordt momenteel beoordeeld met een tweede bron die wordt geboord. Industrieconsultant Wood Mackenzie schat dat de Roystonea-1 en Fusaea-1 ontdekkingen samen ongeveer 400 miljoen vaten winbare bronnen bevatten. De consultancy gelooft dat Suriname’s totale ontdekte winbare oliebronnen 2,4 miljard vaten bedragen, terwijl de winbare aardgasbronnen meer dan 12,5 biljoen kubieke voet bedragen.

Sinds 2020 zijn er negen diepwaterolievelden geïdentificeerd in de territoriale wateren van Suriname. Deze ontdekkingen wijzen op een aanzienlijk petroleum potentieel op een schaal die kan wedijveren met het naburige Guyana.

Hoewel er nog geen ontwikkelingen zijn goedgekeurd, lijkt de wankele olierijkdom van Suriname, ondanks recente vertragingen bij de ontwikkeling van Blok 58, weer op koers. Hoewel de eerste olieproductie niet voor 2028 wordt verwacht, zijn er duidelijke aanwijzingen dat het kleine, verarmde land met minder dan 700.000 inwoners op weg is naar een epische olierijkdom. Dit zal een economische meevaller opleveren vergelijkbaar met die van het naburige Guyana, waar het BBP per hoofd van de bevolking in 2023 $21.470 bereikte, bijna vier keer Suriname’s $5.890, en de voormalige Nederlandse kolonie uit de armoede zal tillen.

Date: 11 juli 2024

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.