Suriname’s Olie Ontdekking en Latijns-Amerika’s Energiekeuzes
Total’s Olievondst van 700 Miljoen Vaten Brengt Hoop en Uitdagingen voor Zuid-Amerikaanse Natie
Thuis aan een kleine bevolking en een uitgestrekt regenwoud, stond Suriname bekend als een van de slechts drie landen ter wereld die meer kooldioxide uit de atmosfeer opnemen dan ze uitstoten. Nu is deze Zuid-Amerikaanse natie bekend om een andere reden.
Het Franse oliebedrijf Total heeft bijna 700 miljoen vaten olie ontdekt voor de kust en overweegt een investering van $9 miljard, waarmee Suriname een aanzienlijke olieproducent zou worden.
In plaats van het verlies van het paradijs te betreuren, uiten de burgers van Suriname hun vreugde op sociale media. “Je kunt je de stemming voorstellen”, zei Chan Santokhi, de voormalige president van de voormalige Nederlandse kolonie, tegen de Financial Times. “Eindelijk… mensen hebben hoop, er is een mooie toekomst voor iedereen.”
Suriname belichaamt een trend. Latijns-Amerika mag dan een van ’s werelds beste regio’s zijn voor de productie van groene energie, dankzij overvloedige reserves aan waterkracht, zonne-energie en wind, maar het bouwt snel de productie van fossiele brandstoffen op.
Kingsmill Bond van RMI, een Amerikaanse non-profitorganisatie voor schone energie, betreurt dat “mensen het gewoon doen omdat ze nog steeds vastzitten in het denken van de 20e eeuw dat fossiele brandstoffen de weg naar rijkdom zijn”, hoewel hij toegeeft dat goedkope olie en gas nog steeds zinvol kunnen zijn.
Surinames buurland Guyana begint aan een offshore olie-boom die het land van 800.000 inwoners tegen 2026 tot een van de top 20 wereldwijde olieproducenten zal maken. Het bbp zal volgens het IMF dit jaar met 37 procent groeien, waardoor het een van de snelstgroeiende economieën ter wereld wordt.
Naar het oosten hoopt Brazilië dat dezelfde geologie die Guyana en Suriname rijk maakt, welvaart zal brengen in zijn territoriale wateren.
Minister van Financiën Fernando Haddad was in september in New York op zoek naar investeringen in groene energie, maar het door de staat gecontroleerde oliebedrijf Petrobras heeft toegezegd meer dan 80 procent van zijn $78 miljard kapitaaluitgaven in de komende vijf jaar te investeren in olie- en gasexploratie, en het grootste deel in raffinage.
Nieuwe velden voor de monding van de Amazone zouden Brazilië kunnen helpen om tegen 2029 een regeringsdoel te bereiken om ’s werelds vierde grootste olieproducent te worden.
Francisco Monaldi, een Latijns-Amerikaanse energie-expert aan de Rice University in Houston, wees erop dat als de vraag naar olie in de komende jaren afvlakt en dan langzaam afneemt, zoals sommige scenario’s aangeven, de wereld nog steeds olie uit Latijns-Amerika nodig zal hebben. Aangezien veel projecten lagere kosten en koolstofintensiteit hebben dan het wereldwijde gemiddelde, “zie ik dit niet als een totale tegenstrijdigheid”, zei hij.
Verder naar het zuiden breidt Argentinië de productie van schalieolie en gas uit vanuit het Vaca Muerta-depot in Patagonië, en voorspelt het Internationaal Energieagentschap een recordproductie van meer dan 1 miljoen vaten per dag in 2028.
Venezuela, met ’s werelds grootste ruwe olievoorraden, keert de dalende productie van de afgelopen jaren om, dankzij een gedeeltelijke verlichting van de Amerikaanse sancties. Het pompte 747.000 vaten per dag in de drie maanden tot eind augustus, een derde meer dan twee jaar geleden. Washington’s besluit in oktober om alle sancties voor zes maanden op te heffen, zou de productie van Venezuela boven de 1 miljoen vaten per dag kunnen duwen, en misschien naar 1,3 miljoen vaten per dag in een jaar als de verlichting wordt gehandhaafd, volgens ingewijden.
Colombia, de op twee na grootste olieproducent van Latijns-Amerika, bewandelt een ander pad. De productie daalt daar en er zijn geen grote nieuwe ontdekkingen gedaan.
In plaats van boren aan te moedigen, heeft de linkse president Gustavo Petro de oliebelastingen verhoogd en nieuwe exploratiecontracten verboden om het land af te helpen van fossiele brandstoffen. De private olie-investering is dit jaar met een derde gedaald en er is al een tekort aan aardgas.
De verschuiving weg van een industrie die een derde van de export van Colombia levert, zou minder belangrijk kunnen zijn als Colombia snel zijn hernieuwbare energie-industrie zou opbouwen. Maar in mei heeft het Italiaanse Enel een groot windmolenproject in La Guajira verlaten na jaren van protesten door lokale gemeenschappen.
Het debacle illustreert een probleem dat hernieuwbare energieprojecten in Latijns-Amerika achtervolgt: politiek risico. Het kan helpen verklaren waarom dit jaar slechts de helft van de investeringen in energie in de regio naar hernieuwbare energie gaat, een iets lager percentage dan in 2019.
“Latijns-Amerika heeft veel betere instellingen en regulering nodig om hernieuwbare energieprojecten te beheren”, zei Monaldi. “Olie en gas kunnen een hoog risico hebben, maar de opbrengsten zijn superhoog. Oliemaatschappijen zullen met [Venezolaanse president Nicolás] Maduro gaan praten, maar niemand gaat een windmolenpark bouwen in Venezuela.”
Date: 14 november 2023
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.