Twee nieuwe ontwikkelingsprojecten in Suriname volgen mogelijk op Blok 58
Na het succes van TotalEnergies’ Blok 58 project, worden Blok 52’s olie- en gasvelden gezien als de volgende grote kansen
Met de planning voor TotalEnergies’ eerste ontwikkeling in Suriname op Blok 58 in volle gang, richten analisten van Rystad Energy en Wood Mackenzie hun aandacht op twee extra projecten die mogelijk zullen volgen.
Het eerste potentiële project betreft de olieontwikkeling op het nabijgelegen Blok 52. Volgens Wood Mackenzie bevatten de Roystonea-1 en Fusaea-1 ontdekkingen van Petronas in dit gebied naar schatting 400 miljoen vaten winbare hulpbronnen. “Dit zou voldoende kunnen zijn om een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) met een verwerkingscapaciteit van maximaal 100.000 vaten per dag te ondersteunen,” aldus Mark Oberstoetter, hoofd van Americas Upstream bij Wood Mackenzie.
Het tweede potentiële project is een gasontwikkeling gebaseerd op de Sloanea-ontdekking op Blok 52, onderzocht door Rystad Energy. Petronas ontdekte Sloanea-1 in 2020 op hetzelfde blok en boorde in april de Sloanea-2 evaluatieput. De resultaten hiervan zullen de haalbaarheid van een commercieel gasveld bepalen.
Rystad Energy voorziet dat Suriname’s eerste zelfstandige gasproject al in 2031 kan worden gerealiseerd op Blok 52. Een belangrijke ondersteuning voor de operator van Blok 52 is de 10-jarige belastingvrijstelling van de regering in een intentieverklaring (LoA) om gasontwikkeling te stimuleren. “Ondersteund door lopende evaluatie-inspanningen, is deze LoA cruciaal voor het beoordelen van de gasproductie haalbaarheid, wat mogelijk de vroegste aardgasproductie van Suriname tegen 2031 faciliteert,” aldus Rystad Energy.
De LoA schetst ook het kader voor de ontwikkeling van gasreserves binnen Blok 52 en opent de weg voor onderhandelingen, waaronder de toevoeging van een ‘gasaddendum’ aan het bestaande productie-delingscontract dat in 2013 werd ondertekend. Petronas heeft gehint op een drijvend vloeibaar aardgas (FLNG) project.
Petronas Suriname E&P is de operator van Blok 52 met een belang van 50%, terwijl ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. de andere 50% bezit.
Deze ontwikkelingen zouden kunnen bijdragen aan de olierijkdom die al voor Suriname wordt verwacht wanneer TotalEnergies de eerste olie uit Blok 58 produceert. Samen met APA is het oliebedrijf van plan om $9 miljard te investeren in de winning van olie uit de Sapakara South en Krabdagu velden, die zo’n 700 miljoen vaten bevatten. Een FPSO met een capaciteit van 200.000 vaten per dag zal worden gebruikt, verbonden met onderzeese putten. Een veldontwikkelingsplan zal naar verwachting later dit jaar ter goedkeuring worden ingediend.
Staatsolie schat dat het royalties, winstolie en belastingen zal ontvangen ter waarde van $16-26 miljard over de verwachte looptijd van twee decennia van het project. Om haar inkomsten te vergroten, plant Staatsolie om een recht op deelname aan het project te claimen met een belang van 20%.
Suriname heeft veel te winnen bij het Blok 58-project, gezien de uitdagende economische situatie. De overheid heeft schulden geherstructureerd en gekoppeld aan toekomstige olieproductie door overeen te komen deze af te lossen met royalties.
Bij de aankondiging van het project zei president Chandrikapersad Santokhi: “Suriname gaat door een uitdagende economische periode. Deze aankondiging biedt het langverwachte positieve vooruitzicht voor onze natie.”
Date: 6 juni 2024
Categories: Economische Nieuws, Olie- en Gasindustrie
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.