Veelbelovende carrièremogelijkheden in cultuur en erfgoed voor jonge Surinamers

Zes Surinaamse jongeren starten masterstudie in Nederland om kennis over cultureel erfgoed te versterken

Veelbelovende carrièremogelijkheden in cultuur en erfgoed voor jonge Surinamers

PARAMARIBO — “Na een jaar verwacht ik een volleerd historicus te zijn. Ik ben vastberaden om mijn opgedane kennis te delen via de Faculteit Humaniora en om bij het Surinaams Museum programma’s te ontwikkelen die meer scholen betrekken bij ons cultureel erfgoed,” zegt een enthousiaste Agir Axwijk (23) tegen de Ware Tijd.

Axwijk, een jonge afgestudeerde bachelor in Geschiedenis, zal samen met vijf andere Surinaamse jongeren – Rebekka Torsoh, Akaash Jhinkoe, Xaviera Plet, Omos Constant en Jövan Samson – op 2 september beginnen aan de masterstudie van het Cultural Heritage Scholarship Programme. De zes zullen een jaar lang in Nederland studeren op het gebied van kunst en erfgoed.

“De organisatie was vooral onder de indruk van de motivatiebrieven uit Suriname en de creatieve plannen hoe jullie de opgedane kennis en ervaring zullen inzetten in de Surinaamse erfgoedsector,” aldus de Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos.

Bijzonder
In het bijzijn van collega’s, familie en andere sleutelfiguren binnen de culturele erfgoedsector werden de beurshouders dinsdag door ambassadeur Oostelbos uitgezwaaid tijdens een afscheidsreceptie. Twee van de studenten konden niet aanwezig zijn. “Met deze receptie willen we benadrukken dat er echt spannende carrièremogelijkheden zijn binnen de cultuur- en erfgoedsector,” benadrukte de ambassadeur.

Het beurzenprogramma cultureel erfgoed, gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en beheerd door de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs (Nuffic), biedt jonge professionals uit Indonesië, Nigeria, Sri Lanka, Suriname en Zuid-Afrika de kans om hun kennis over cultureel erfgoedbeheer te vergroten.

Dat zes Surinamers zijn geselecteerd uit een totaal van 44 deelnemers uit vijf landen, wordt door Nuffic als bijzonder gezien. “De organisatie was vooral onder de indruk van de motivatiebrieven en de plannen hoe jullie de opgedane kennis en ervaring gaan inzetten in de Surinaamse erfgoedsector,” zei Oostelbos.

Teruggave erfgoed
De masterstudie is een van de concrete stappen die Nederland heeft genomen naar aanleiding van een rapport van de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties uit 2020. In dit rapport wordt onder meer gesteld dat tijdens de koloniale periode veel cultuurgoederen tegen de wil van hun eigenaren naar Nederland zijn gebracht. Nederland heeft zich nu gecommitteerd aan het onvoorwaardelijk teruggeven van deze cultuurgoederen aan de landen van herkomst als daarom wordt gevraagd.

Oostelbos: “Het doet mij groot plezier om te kunnen zeggen dat de Nederlandse regering dit advies om de cultuurgoederen terug te geven niet alleen heeft overgenomen, maar bovendien bereid is om de vijf landen te ondersteunen bij het opzetten van museale infrastructuur, het opleiden van deskundig personeel, gezamenlijk onderzoek en kennisuitwisseling.” Voor Suriname is er een inventarisatie gemaakt van bijna tienduizend voorwerpen die terug moeten.

De masterstudie is een belangrijke stap in de wederzijdse samenwerking tussen de vijf herkomstlanden op het gebied van cultureel erfgoed. “Tegelijkertijd bieden we een waardevolle kans aan toekomstige leiders in deze sector.”

Kennis delen
De beurshouders ontvingen van de ambassadeur hun certificaat als bewijs dat ze zijn geselecteerd voor de studie. Axwijk, die bij het Surinaams Museum werkt, is blij dat hij direct na het behalen van zijn bachelorstudie in Geschiedenis in februari dit jaar kan doorstuderen voor zijn master. Zijn specialisatie is ‘Globale geschiedenis en internationale relaties’.

De zes studenten zullen studeren aan de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht. Torsoh, die werkzaam is bij het Nationaal Archief Suriname, gaat na vijf jaar weer studeren. Ze stelt dat een jaar gescheiden zijn van haar echtgenoot, familie, vrienden en collega’s een uitdaging zal zijn. “Maar ik ga me focussen op het grotere doel: de kennis om historische artefacten die in Nederlandse musea zijn terug te laten komen naar Suriname. Ik ben erg benieuwd welke die zijn en de verhalen daarachter.” Net als Axwijk wil ze na terugkeer haar kennis delen via de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Date: 26 juli 2024

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

Wilt u uw merk hier tonen?

Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!

– DISCLAIMER –

LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.