VN-experts: Suriname moet structureel racisme en uitsluiting van mensen van Afrikaanse afkomst aanpakken
VN-experts roepen Suriname op tot structurele hervormingen om de rechten en het welzijn van mensen van Afrikaanse afkomst te waarborgen.
GENรVE โ Een groep VN-experts heeft Suriname opgeroepen om concrete maatregelen te nemen tegen structurele discriminatie en racisme die voortkomen uit het slavernijverleden en het kolonialisme. Volgens het Working Group of Experts on People of African Descent belemmert deze erfenis mensen van Afrikaanse afkomst, met name de Marrongemeenschappen, om volwaardig gebruik te maken van hun rechten.
Tijdens een tiendaags bezoek aan Suriname benadrukten de experts dat het land een belangrijke kans heeft om zich los te maken van historische ongelijkheden. โHet is tijd dat Suriname erkent hoe diepgeworteld de uitsluiting is en op transparante wijze stappen onderneemt om een inclusieve en eerlijke samenleving op te bouwen,โ aldus de verklaring.
Ondanks bestaande wetten tegen rassendiscriminatie in de Grondwet en het Wetboek van Strafrecht, en de oprichting van een Constitutioneel Hof en een Mensenrechtencommissie, blijft de sociaaleconomische achterstand van mensen van Afrikaanse afkomst hardnekkig. Volgens de VN-groep voelen velen zich nog steeds buitengesloten uit de Surinaamse samenleving, ondanks dat zij de grootste bevolkingsgroep vormen.
De experts riepen de overheid op om bredere en effectievere maatregelen te nemen die het dagelijks leven van deze bevolkingsgroep verbeteren. Dit omvat onder andere bestrijding van armoede, toegang tot goed onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, infrastructuur en economische kansen. Er moet ook gegarandeerde participatie zijn in het politieke en publieke leven, inclusief raadpleging bij besluitvorming en bescherming van landrechten.
Tijdens hun bezoek spraken de VN-functionarissen met vrouwen, jongeren en mensenrechtenverdedigers van Afrikaanse afkomst, vooral uit Marrongemeenschappen. Zij uitten zorgen over de slechte infrastructuur en gebrekkige overheidsinvesteringen in hun regioโs, wat bijdraagt aan een gevoel van verwaarlozing.
De experts signaleerden ook een gebrek aan representatie in de economie, aanhoudende negatieve stereotypen, taalgebruik dat stigmatiserend is, en beperkte toegang tot sociale voorzieningen zoals goede gezondheidszorg, huisvesting, schoon water, sanitatie en kredietfaciliteiten. Vooral vrouwen kampen met beperkte ondersteuning voor inkomensgenererende activiteiten. Problemen zoals tienerzwangerschappen, illegale mijnbouw en milieuvervuiling verhogen de onvrede onder deze gemeenschappen.
Een vrouw zei in gesprek met de VN: โWij zijn trots Marrons te zijn. Wij, zwarte mensen, kunnen hard werken en bijdragen aan de welvaart van dit land, maar we krijgen geen steun van de Staat.โ
De VN-experts uitten ook zorgen over het ontbreken van gedetailleerde data over bevolkingsgroepen op basis van ras of etniciteit, wat beleidsvorming en monitoring belemmert. Ze riepen Suriname op om dit soort data te verzamelen en te gebruiken om ongelijkheid aan te pakken.
Tot slot riep de Werkgroep Suriname op om haar internationale verplichtingen na te komen, met name in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie en de uitvoering van de Tweede Internationale Decade voor mensen van Afrikaanse afkomst (2025-2034).
Het volledige rapport van de VN-experts wordt in september 2025 gepresenteerd aan de Mensenrechtenraad.
Date: 8 april 2025
Categories: Initiatieven, Suriname
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.