Wereldwijde oliemarkt wint opnieuw aan kracht ondanks prijsschommelingen
Ondanks economische onzekerheid en dalende voorraden blijft de oliemarkt veerkrachtig, met een tweede opeenvolgende week van winst.
Op vrijdag daalden de olieprijzen licht, maar over de hele week gezien stegen ze voor de tweede week op rij. Deze stijging werd ondersteund door een renteverlaging in de Verenigde Staten en een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Desondanks werden de prijzen beperkt door tekenen van een afzwakkende economie in China, een van de grootste verbruikers van grondstoffen. Voor de week stegen beide benchmarkprijzen met meer dan 4%.
Volgens Ole Hansen, hoofd van commodity-strategie bij Saxo Bank, ziet de markt prijzen onder de $70 als onhoudbaar, tenzij er een ernstige recessie optreedt, wat door de recente renteverlaging minder waarschijnlijk lijkt.
De prijzen stegen op donderdag met meer dan 1%, na de renteverlaging van een halve procentpunt door de Federal Reserve. Dit soort verlagingen stimuleert over het algemeen de economische groei en energiebehoefte, hoewel er zorgen blijven over zwakte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Giovanni Staunovo, analist bij UBS, merkte op dat de renteverlaging de olieprijzen stabiliseerde, maar dat het tijd kost voordat deze de economische activiteit en olieconsumptie volledig zullen ondersteunen.
De Amerikaanse centrale bank voorspelde verdere renteverlagingen tegen het einde van het jaar, wat hoop geeft op economische stabiliteit. Ondertussen leidde orkaan Francine tot tijdelijke productie-uitval in de Amerikaanse Golf van Mexico, wat de oliemarkt verder ondersteunde.
Naast de effecten van de orkaan, zorgde een afname van de Amerikaanse olievoorraden naar het laagste niveau in een jaar voor extra steun aan de olieprijzen. Spanningen in het Midden-Oosten, vooral tussen Israël en Hezbollah, vergrootten het risico op verstoring van de olieaanvoer, wat de prijzen verder opdrijft. Hoewel president Joe Biden optimistisch blijft over een staakt-het-vuren in Gaza, blijven de spanningen in de regio een risico voor de markten.
In China vertraagde de raffinageproductie voor de vijfde maand op rij in augustus, en de industriële output bereikte het laagste niveau in vijf maanden. Het land gaf ook zijn laatste brandstofexportquota vrij voor 2024, wat aantoont dat de raffinagemarges zwak blijven. Alex Hodes, een analist bij StoneX, benadrukte dat de zwakke marges de raffinageactiviteit beperken, terwijl raffinaderijen wereldwijd met verminderde winstgevendheid kampen.
Date: 23 september 2024
Categories: Olie- en Gasindustrie, Suriname
Advertentie
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
Wilt u uw merk hier tonen?
Maak contact en ontdek de advertentiemogelijkheden!
– DISCLAIMER –
LocalContentSuriname.com is een portaal waar ondernemers, bedrijven en stichtingen zich willen presenteren. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud die op deze pagina getoond wordt. Alle informatie die op deze pagina wordt verstrekt, moet onafhankelijk worden geverifieerd. Er worden geen garanties of verklaringen gegeven voor de juistheid van de informatie. Ga naar veelgestelde vragen voor meer informatie.